אז מה מתכננים בפרוייקט פאי נטוורק? שיחה עם מייסדת רשת פאי – צ'נגדיאו פאן

שיחה עם צ'נגדיאו פאן

ב-7 באוקטובר 2022 מייסדת פאי, צ'נגדיאו פאן דנה בשאלה המהותית – מה זה Pi Building בשידור חי עם מנהלי קהילת פאי נטוורק. הנה ההקלטה ומיד לאחריה התרגום באדיבות Trans-that שירותי תרגום:

מה אנחנו בדיוק בונים בפרויקט הזה? פאי הוא פרוייקט בלוקצ'יין שכבה אחת עם מטבע בשם פאי ופלטפורמה לבניית אפליקציות פאי על גבי הרשת. פאי מתמקדות בבניית שירות. לכן אחת מאפליקציות הליבה לדוגמה שאנו יכולים להפעיל על גבי פאי היא מרקטפלייס.

פאי שונה למדי מפרויקטים אחרים באסטרטגיה שלה במטרה שההמונים ישתמשו בה ליצירת מערכת אקולוגית ו-web3 מבוססת שירותים. למעשה ישנן 3 אסטרטגיות עיקריות שאימצנו עד כה.

אחת היא צמיחה

כי אנו מאמינים שמטבע מצליח אמיתי צריך להסתמך על אנשים. כאלה שמחזיקים במטבע הזה, מכירים בו כמטבע ומוכנים לבצע בו עסקאות תמורת סחורות ושירותים. אז צמיחה תמיד הייתה אסטרטגיה ולכן גם גדלנו ליותר מ-35 מיליון חברים מעורבים ועדיין צמיחה היא אחת מאסטרטגיות הליבה שלנו.

ביזור היא האסטרטגיה השנייה

ביזור הוא ביזור טכני, שכל תנועת הרשת הבדיקה וגם הגירה נמצאים בתהליך של ביזור.

בניית שירותים היא האסטרטגיה השלישית

אנחנו עושים זאת באמצעות בניית הפלטפורמה – מאפשרים, לא רק לעצמנו, אלא גם למפתחים אחרים לבנות יישומי פאי על גבי הבלוקצ'יין, כדי ליצור תועלת.

בעוד ששלוש האסטרטגיות הללו עדיין מתקיימות וימשיכו, אנו רוצים לשים דגש בעתיד הקרוב יותר על שירותים. ברמה הגבוהה יותר אנחנו רוצים להעביר את הקהילה הזו מקהילה בעלת מוטיבציה חיצונית לקהילה בעלת מוטיבציה פנימית.

את שני המושגים האלה אני לא יודעת אם כולם יודעים, אבל אני רוצה להסביר עליהם קצת יותר.

מהי מוטיבציה חיצונית?

רבים מכם באמת שמעו (וזה הפך לבאזזוורד) שצריך X להרוויח. למשל, הוכחת עבודה כדי להרוויח, לשחק כדי להרוויח וכדומה. מודלים מהסוג הזה הם המהות של מוטיבציה חיצונית וכמובן שרבים מהם ממש נכשלים.
אז מוטיבציה חיצונית היא מנגנון חזק מאוד שיכול להדביק אנשים יחד וגם להניע אנשים לעשות דברים מסוימים ביחד. אבל זה תלוי איך אתה משתמש בו, איך הפרויקט משתמש בו ומה ואיזה מטרה הוא משרת.

מוטיבציה פנימית

מוטיבציה פנימית פירושה שיש תועלת אמיתית, בין אם היא בידור (כלומר שמישהו נהנה, זה סוג אחד של שירות), נוחות (מספק דברים שלא היו קורים בלי המוצר הזה) או פותר בעיה אמיתית שיש לך.

דוגמאות לשימוש מוטיבציה פנימית במערכת הן למשל זום – אנשים משתמשים בזום כדי למלא צורך מסויים והוא האפשרות לקיים פגישות עם אנשים שנמצאים רחוק מהם. הצורך הזה מתמלא וזה כלי עזר. השימוש של אנשים בזום לא תלוי עד כמה גבוה או נמוך מחיר המניה של חברת זום.

דוגמה נוספת היא – השימוש באייפון לא מושפע ממניות אפל, לא בהכרח. אם מניית אפל יורדת, האם הפסקתי להתקשר לחבר שלי? לא. לא בהכרח.

אז מה שאנחנו מנסים לעשות, החזון הגדול יותר או האסטרטגיה ברמה הגבוהה יותר, היא להעביר את הקהילה שלנו ממוטיבציה חיצונית מאוד למוטיבציה פנימית.

המשמעות היא שהחלוצים צריכים לרצות להיות חלק מפאי נטוורק בלי קשר לשאלה אם יש מוטיבציה חיצונית.

לחלופין, כריית פאי היא המוטיבציה החיצונית של החלוצים אולם בנוסף למנגנון הזה שעוזר לנו להצמיח את הרשת הזו ולהפוך אותה לחזקה מאוד, אנחנו רוצים לעשות שינוי ולהפוך אותה לכלי עזר שיוצר ומספק ערך לקהילה. זו חלק מהסיבה בגללה עיצבנו גם את תקופת הרשת הסגורה שהיא מאוד, כפי שאמרתי, שונה מאוד מפרויקטים אחרים (מאוד לא אינטואיטיביים) מכיוון שלרוב הפרויקטים האחרים המטרה שלהם היא שאנשים ירשמו אליהם.

אנו תכננו במיוחד את תקופת הבלוקצ'יין הסגורה כדי לבנות סוג מסוים של שירות שאינו דורש בהכרח חיבורים חיצוניים. סוגי עזרים אלה יעזרו לטפח את הלך הרוח, לחנך את החלוצים ואת המנטליות של הקהילה ולעבור מקהילת קריפטו ממוקדת ספקולטיביות למשהו כמו: איזה צורך רשת הקריפטו שלי פותרת?

כמובן שאני לא אומרת שרשת פתוחה זה לא טוב. זו המטרה הסופית, העיתוי של פתיחת הרשת תלוי בכמה מהר נצליח ליצור כלי עזר שמסתמכים על רשתות חיצוניות.

אוקיי, ואני רוצה לענות למה אנחנו צריכים לעשות את השינוי הזה?

כי זהו המפתח להצלחה אמיתית בעולם הקריפטו ועולם ה-Web3. רשתות קריפטו צריכות להיות מסוגלות לספק ערך אמיתי ושירותים מלבד ספקולציות והערכות שווי.

לקריפטו ולבלוקצ'יין עצמם יש תועלת מסוימת, מטבעם, למשל: הביזור, האנטי-צנזורה, הריבונות העצמית המוחלטת אבל הם לא בהכרח משותפים לרוב על ידי הקהל המיינסטרימי. הוא משותף על ידי חובבי קריפטו, אנשים שמבינים את המשמעות של ביזור, שיש להם באמת בעיה של אנטי-צנזורה וכדומה כמו למשל, תחילתו של הביטקוין. למה הוא הצליח כל כך? זה היה בעצם בגלל התועלת המקורית של הבלוקצ'יין.

כעת עלינו למצוא, באופן דומה כדי שהרשת שלנו תצליח, כלי עזר אמיתיים. זה כבר לא יכול להיות מוגבל יותר לקבוצות קטנות של אנשים הנהנים מסוג זה של שירות מקומי. לכן אנחנו צריכים לבנות פלטפורמה המאפשרת לקהלים מיינסטרימיים לגשת לכלי עזר מקובלים, להיבדק, ליצור, לחזור ולהפיק.

פאי נטוורק שואפת להשלים את המעבר הזה מקהילה עם מוטיבציה חיצונית לקהילה עם מוטיבציה פנימית כדי להוליד כלי עזר חדשים בפורמט של web3.

התהליך הזה, רק הערה קטנה, דורש הרבה ניסויים של כל כך הרבה אפליקציות פאי שונות על ידי הקהילה ועל ידי צוות הליבה שלנו.

כנראה שיהיו הרבה כישלונות כי שימוש ומוצר אמיתיים הם לא וודאיים ואף אחד לא יוצא ואומר אני יכול ליצור משהו ואז מיד למחרת זה נמכר בשוק.

השירות הוא אמיתי ונועד לענות על הצורך של אנשים אמיתיים. אפשר להסתכל על זה כמו על הקמת סטארט-אפ או עסק. לאחר שהוא מצליח, כולם יכולים לומר "אוי, זה רעיון כל כך פשוט". כמו פייסבוק, פשוט רעיון טוב כל כך ליצור רשת חברתית עם שם אמיתי. אבל לפני שזה הצליח, זה לקח כל כך הרבה זמן ולמעשה כל כך הרבה ניסויים. למעשה, לפני פייסבוק היה את מייספייס וכו' וכו'. אז מה שאני מנסה לומר, זה שאין שום דבר בטוח – לא האפליקציה הראשונה שאנחנו מוציאים וגם לא הקבוצה הראשונה של המפתחים שכתבו את יישומי הפאי שלהם על פלטפורמת הפאי.

בסופו של דבר פאי מקווה ליצור סביבה שמטפחת בניית שירותים ולתמוך במפתחים בבניית שירותים ולחנך את הקהילה שלנו למחשבה של התמקדות בתועלת.

לנו כפאי נטוורק יש התחלה טובה ויש משאבים טובים שמאפשרים לנו למעשה, תחת אבני בניין טובות לבנות שירות ביחד. מה שיש לנו זה קודם כל רשת חברתית גדולה וקהילה.

המוטיבציה הראשונה עבורי ועבור ניקולס ליצור את הפרויקט הזה הגיעה למעשה מניסיון השנים שלנו באינטראקציית אדם-מחשב.

אינטראקציה כזו היא מחקר של איך לעצב מערכות מחשב כדי שאנשים יוכלו להשתמש בהם ולהרחיב את השימוש בהם.

מושג ליבה בתוך האינטראקציה של המחשב האנושי הוא איטרציות של משתמשים. המשתמשים צריכים לתת לך משוב לגבי האם הכלי שלך או המערכת שלך שימושיים או לא ואתה ממשיך לקחת את המשוב, כמובן לעבד אותו ולעצב את המוצר שלך בהתאם.

הלולאה הזו צריכה לקרות פעמים רבות – כפי שאמרתי האפליקציות של פאי ייכשלו פעמים רבות. אולם בקריפטו לפני שיצרנו את פאי, זיהינו את בעיית השיא של הקריפטו כמו אימוץ המוני וגם בניין שירות אמיתי – שיש רשתות חברתיות מוגבלות.

גם בתקופה שבה לימדנו סטודנטים בסטנפורד בניית אפליקציות מבוזרות – בזמנו Ethereum הייתה הפלטפורמה הטובה ביותר מבחינת כלי מפתח וסביבת עבודה. התלמידים שלנו למעשה בנו מספר רב של פרויקטים עבור הכיתה.

עם זאת אין אף אחד שמשתמש בזה, אפילו לא בודקים את זה. אף אחד לא משתמש בזה. הרבה רעיונות נהדרים אבל אין מי שמשתמש בהם. רשת פאי שונה מרשתות אחרות בגלל הקהילה הגדולה והמדהימה הזו והקהילה הזו יוצרת את הסביבה המתאימה לכל מוצר אמיתי, מעצבת ומשתפרת.

אז רשת חברתית גדולה וקהילה היא המשאב העיקרי שיש היום לפאי נטוורק כדי להגיע לאפשרות של מתן שירותים בין אנשים ולהצליח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

דילוג לתוכן