תרגום כתבת הסטנפורד דיילי מאת סידהנט גופטה ב- 16 בספטמבר 2019
למרות שהוקמה רק השנה, ברשת פאי כבר יש יותר מ-500,000 משתמשים, והיא שואפת להיות נגישה לכל מי שמחזיק בטלפון חכם. ד"ר ניקולס קוקאליס, ווינס מקפיליפ (תואר שני), ד"ר צ'אנגדיאו פאן ואורליאן שילץ השיקו את הרשת ב-14 במרץ השנה.
אנשים בדרך כלל מסתמכים על צדדים שלישיים כדי להבטיח אמון בעסקאות פיננסיות. לעתים קרובות הצד השלישי הוא בנק או שירות כגון PayPal, שעולים כסף לצרכנים ולעיתים קרובות מגבילים עסקאות. מטרת המטבעות הקריפטוגרפיים כגון ביטקוין היא להסיר את הצורך בצד ג 'ואת עמלותיו, מה שהופך את ביצוע העסקאות לחינמי יחסית ולמועיל לשני הצדדים המעורבים. הביטקוין שימש כאחת ההשראות לרשת פאי נטוורק שמעוניינת להפוך למטבע חברתי נייד ראשון.
"למטבעות קריפטוגרפיים ולרשתות בלוקצ'יין יש פוטנציאל לביזור שירותים פיננסיים ומשפטיים באותו אופן שהאינטרנט מבזר מידע ומדיה", כתב פאן. "למרבה הצער, במצבם הנוכחי, מרבית המטבעות הקריפטוגרפיים נותרים מחוץ להישג ידם של האנשים היומיומיים שיכולים להרוויח יותר מכל מהטכנולוגיה."
פאי שואפת לאפשר לאנשים יומיומיים מכל שכבות האוכלוסייה לתרום לביטחון המטבע הקריפטוגרפי ולהצלחת הקהילה שלו. הצוות מאמין שעקרון מריטוקרטי זה, כמו גם ההכללה של פאי, יהפכו אותו למטבע הקריפטוגרפי הנפוץ ביותר בעולם.
"הקדשנו את הקריירה שלנו למיצוי הפוטנציאל האנושי", כתב הצוות בהצהרה לעיתון מכללת סטנפורד, סטנפורד דיילי. "נמשכנו לבלוקצ'יין בגלל הפוטנציאל שלו להשיג את המטרה הזו בקנה מידה עולמי."
במקום להסתמך על האלגוריתם עתיר האנרגיה שמשמש ביטקוין לאימות משתמשים, פאי מאבטח את ספר החשבונות שלו כאשר החברים מתחייבים זה לזה כאמינים. על ידי שימוש ב"מעגלי ביטחון" חברתיים במקום באלגוריתם אינטנסיבי, ניתן להשתמש בפאי באמצעות אפליקציה חינמית בסמארטפון טיפוסי. "מעגלי האבטחה" המשתלבים אלה באלה יוצרים גרף אמון עולמי המראה על מי ניתן לסמוך ברישום העסקאות. גישה זו מאפשרת למשתמשים לתרום לכריית קריפטו ישירות מהטלפון שלהם על ידי מינוף הקשרים החברתיים הקיימים שלהם, ללא עלות כספית, מינימום צריכת חשמל מהסוללות ומקסימום שמירה על כדור הארץ.
למרות שמכללת סטנפורד לא סיפקה משאבים לפרויקט, מקימי פאי מציינים כי הוא עוצב במידה רבה על ידי החוויות שעברו על צוות המקימים בסטנפורד. הצוות למרות זאת נעזר לא מעט בסגל של מכללת סטנפורד כמו הפרופסורים למדעי המחשב מייקל ברנשטיין ודייויד מזיירס, וכן הפרופסור להנדסה ביולוגית יאן ליפהרדט.
כשד"ר קוקאליס לימד את השיעור "יישומים מבוזרים בבלוקצ'יין" בסטנפורד באביב 2018, שילץ היה עוזר הוראה בכיתה. הקבוצה כתבה כי במהלך הקורס הזה הם ראו עד כמה הלוקצ'יין נגיש בפני קהלים רגילים, כמו גם את הקשיים שעומדים בפני מפתחי יישומים מבוזרים להגיע למשתמשים. מקפיליפ הוסיף כי ניסיונו בבניית הקולקטיב של הבלוקצ'יין של סטנפורד הוכיח לו כי פשוט אנשים רבים לא מצליחים לראות את הרלוונטיות של הבלוקצ'יין.
פרופסור יאן ליפהרדט מאמין שיהיה צורך בבלוקצ'יין בתחום הבריאות, הזהות והמשפט, כגון שמירה של נתונים רפואיים. ליפהארדט עבד עם קוקאליס ב-Stanford’s Distributed Trust Initiative, המתמקדת בהבנת השימושים האפשריים בעולם האמיתי של רשתות בלוקצ'יין וטכנולוגיות נלוות.
"עם כל כמה שהטכנולוגיה שלך טובה, אם אנשים לא יכולים או לא משתמשים בה, היא לא תשפיע, אמר ליפהארדט לסנטפורד דיילי. "מה שבולט בצוות פאי הוא ההתמקדות שלהם בשימושיות רחבה – הם הופכים את הטכנולוגיה לקלה לשימוש ובודקים דרכים לתמרץ אנשים להמשיך להשתמש בה."
חברי הצוות כתבו כי מטרתם המשותפת להנגיש את המטבעות הקריפטוגרפיים, יחד עם הרקע המגוון שלהם, אפשרה להם להפוך חזון למציאות.
לקראת סיום הפוסט-דוקטור של קוקאליס עם ברנשטיין, הוא וחברים אחרים בצוות החלו לחקור כיצד להנגיש את הבלוקצ'יין לקהלי המיינסטרים, בהתייחס במיוחד לאינטראקציה בין המחשבים לאנשים. הם נפגשו בקביעות, והחלו בעבודה על אבות הטיפוס של האפליקציה.
"HCI עוסק בזיהוי צרכים והנחות יסוד במערכות החישוב ומציאת דרך מהירה לפיתרונות של בעיות", כתב ברנשטיין. "בנוסף, המחקר שלנו חוקר לעומק איך לתכנן מערכות המעודדות השתתפות מאסיבית ברשת… אני חושב שהפרויקט הזה מהווה, במובן מסוים, חיבור לאינטרסים המחקריים המקוריים במערכות מבוזרות יחד עם הדו"ח האחרון של ניקולס. והפוסט דוקטורט שלו ב-HCI ובמחשוב חברתי.
"אני אוהב להתבדח שאנתרופולוג, שני מדעני מחשב ואיש עסקים נכנסו לבר ושאלו: 'איך ננגיש את הכוח של המטבעות הקריפטוגרפיים לכל אדם?' החלטנו אז להקים חברה יחד ובסופו של דבר השקנו את פאי. את רשת פאי ביום פאי העולמי 2019, "כתב מקפיליפ.
פרויקט Pi נמצא כרגע בשלב 1, כפי שמתואר באתר הפרויקט, והצוות מחפש גם סטודנטים שיעזרו בתחומי מערכות מבוזרות, פיתוח, מדעני חברה, כלכלנים ואנשי עסקים. אם אתם רוצים לעזור, צרו קשר עם סידהנט גופטה בכתובת המייל siddhantg.me@gmail.com.
שאלות ותשובות
רשת פאי הושקה במרץ 2019. עד ספטמבר אותה שנה צברה קהל משתמשים של כחצי מיליון איש. נכון לאמצע 2021 היא עומדת על 18 מיליון משתמשים פעילים והמספר הזה רק עולה…
שניתן לכרות את המטבע בטלפון הסלולרי עם ממשק ידידותי ונוח. להורדה של האפליקציה.
בפאי נטוורק יש מדיניות של חשבון אחד לכל אדם. בנוסף המשתמשים עוברים כל העת באופן אקראי תהליך אימות KYC. חשבון שלא מצליח לאמת נגרע מהמערכת וככל הנראה הפאי שצבר ימחק. מעגלי הביטחון החברתיים האלה לא רק מאפשרים כרייה ישירה תוך מינוף הקשרים החברתיים הקיימים, אלא גם מאפשרים חסכון כספי ואנרגטי.
כן ובשמחה. הפרויקט נמצא עדיין בשלבי פיתוח והוא מחפש עזרה בתחומים של מערכות מבוזרות, פיתוח, מדעני חברה, כלכלנים ואנשי עסקים. אם אתם כאלה שלחו מייל לכתובת שמופיעה כאן בעמוד.