איך פאי עובד?

אופן העבודה החדש של פאי מעודכן ל-30.7.2022

ב-28 בדצמבר 2021, הושק הבלוקצ'יין של פאי, ה-Mainnet יחד עם פרקים חדשים של הספר הלבן המעודכן של פאי. פרק אחד שנקרא "מודל אסימון וכרייה" (Token Model and Mining), תיאר את מודל האספקה של פאי, מנגנון כרייה חדש ותגמולי כרייה במסגרת כמות הפאי במחזור.

ב-1 במרץ 2022 נכנסה לתוקף נוסחת הנפקת התגמולים הפוחתת. קצב הכרייה הבסיסי של המערכת (B) הופחת בהתבסס על מגבלת אספקה חודשית שהוגדרה על ידי הנוסחה, המתוארת בסעיפים הבאים. B נשאר קבוע במשך חודש שלם ובחודש הבא הוא מותאם בהתבסס על הנוסחה וכך הלאה מדי חודש. ב-14 במרץ 2022 נכנס לתוקף מנגנון הכרייה החדש, הכולל תגמולים חדשים שצוינו ב-Whitepaper של דצמבר. הכורים החלוצים של פאי יכולים כעת להגדיל את קצב הכרייה האישי שלהם על ידי תרומות חדשות ומגוונות יותר לרשת כמו למשל באמצעות נעילת חלק מהפאי שברשותם, שימוש באפליקצית פאי ופעולות שקשורות לצמתי הרשת (NODES).

בהתבסס על נוסחת הנפקת התגמולים, קצב הכרייה הבסיסי (B) ירד שוב מדי -1 לחודש, בהתאם לתוכנית. B חדש זה ייכנס לתוקף כאשר החלוץ יתחיל את סשן הכרייה החדש הראשון שלו באוגוסט ויישאר קבוע לאורך החודש. הנה פרטים נוספים, שהוכרזו ב-1 במרץ, על נוסחת הנפקת התגמולים, כיצד מחושב B, ומה שתוכלו לעשות כדי להגדיל את קצב הכרייה האישי שלכם.

קצב כריית פאי חדש ונוסחת קבלת תגמולים מהרשת

הנוסחה הזו נבנתה כך כדי להבטיח שתגמולי הכרייה של הכורים יהיו במסגרת מגבלת האספקה הכוללת של 65 מיליארד פאי שהוקצו לתגמולי כרייה. התפקוד האקספוננציאלי הפוחת הזה יחד עם מנגנון הכרייה החדש מאזנים את הצורך של הרשת בצמיחה, נגישות, אריכות ימים ושמירה על עיקרון המחסור. בנוסף, זה מגדיל את התגמולים של החלוצים על כל תרומה לרשת.

למרות ש-B מצטמצם, לחלוצים יש כעת הרבה יותר דרכים לתרום לרשת ולהגביר את שיעורי הכרייה האישיים שלהם. זו, למעשה, אחת המטרות של מנגנון הכרייה החדש. ב-14 במרץ (יום ה-Pi), 2022, מנגנון הכרייה החדש נכנס לתוקף יחד עם סוגי התגמולים החדשים: נעילה, שימוש באפליקציה ותפעול צמתים – כפי שצוין בנוסחאות שלהם בנייר הלבן שפורסם בדצמבר.

יחד, גם הגרסה הראשונה של נוסחת הנפקת התגמולים הפוחתת ברשת ומנגנון הכרייה החדש מסמנים התקדמות גדולה בפיתוח מודל האסימון ועיצוב הכרייה של רשת פאי נטוורק במהלך שלב המיינט. צעדים מצטברים אלה מדגימים עוד יותר כיצד תקופת המיינט מאפשרת לרשת הזדמנויות לחזור על נוסחאות ספציפיות המבוססות על ממצאים מתמשכים, כמו גם מודלים וסימולציות של טוקנים.

שימו לב שהנוסחה האקספוננציאלית הפוחתת היא הגרסה הראשונה של נוסחת הנפקת התגמולים מכיוון שאי אפשר לחזות במדויק את הנתונים העתידיים במיינט. גרסה ראשונה זו תוכננה בהתבסס על נתוני עבר, סימולציות והנחות, כמו 35 מיליארד מטבעות פאי שנותרו לתגמולים עתידיים על כרייה, נעילות של פאי ועוד. לדוגמה, 35 מיליארד הפאי שנותרו נאמדים על סמך הנתונים הזמינים כרגע לגבי יתרות הפאי האמיתיות של החלוצים. נתון מדויק יותר ייקבע לפי מהירות ה-KYC של הרשת וכמה פאי יועבר לבלוקצ'יין בעתיד. נתונים נוספים וסימולציות מתמשכות יסייעו להעריך הנחות יסוד כאלה בנוסחת הנפקת התגמולים, וכך, עשויים להוביל להתאמת הנוסחה בהתאם ליעדי הרשת כפי שהוסבר לעיל.

מה לעשות כדי לכרות יותר פאי?

למרות שקצב הכרייה הבסיסי עשוי לרדת, עדיין יש מספר דרכים להגדיל את קצב הכרייה האישי בעיקר על ידי תרומות נוספות לרשת. בנוסף לכרייה היומיומית, אפשר להגביר את קצב החציבה האישי שלך על ידי:


אופן העבודה הישן של פאי מעודכן ל-29.8.2022

הנייר הלבן של PI – מבוא

העולם שלנו הופך להיות יותר ויותר דיגיטלי, מטבעות קריפטו הם השלב הטבעי הבא באבולוציה של הכסף. פאי הוא מטבע הקריפטו הראשון שתוכנן לשימושם של אנשים מהשורה, ובכך מקדם בצעד נוסף את אימוץ מטבעות הקריפטו ברחבי העולם.

המשימה שלנו: לבנות פלטפורמה מאובטחת של קריפטו ו'חוזים חכמים' שתשמש אנשים רגילים בסיטואציות יומיומיות.

החזון שלנו: לבנות את זירת המסחר המבוזרת הרחבה בעולם, שהדלק שלה יהיה פאי, שיהפוך למטבע הקריפטו הנפוץ בעולם.

דיסקליימר עבור קוראים שמחפשים מידע מתקדם יותר: בגלל שהמשימה של פאי מכוונת למכנה משותף רחב מאוד, אנחנו מתכוונים לנצל את הבמה הזו כדי להציג את הבלוקצ'יין שלנו לקהלים חדשים שעושים את צעדיהם הראשונים בתחום.

הקדמה: למה צריך כסף קריפטו?

במציאות הנוכחית כל עסקה שאנו מבצעים, שאינה עסקת מזומן, דורשת תיווך של צד שלישי (בנק, Paypal, חברת אשראי) שגם מתעד אותה אצלו. המצב הזה מייצר כמה בעיות:

  1. המתווכים חולשים על שוק ענק של מיליארדים ומייצרים ממנו ערך רב עבורם. הערך הזה לא חוזר ללקוחות.
  2. עמלות. המתווכים לא עובדים בחינם. מבחינת הציבור העמלות האלה מייצגות כסף אבוד שלא חוזר אליו.
  3. צנזורה. למתווכים יש הכוח שלא לאשר עסקה או העברה.
  4. חסמים. המתווכים מונעים כניסה של שחקנים חדשים.
  5. פרטיות. המתווכים מפרים את הפרטיות שלנו וחושפים את המידע שלנו.

בשנת 2009 מתכנת אלמוני הציג את מטבע הביטקויון שהציג מודל מבוזר שמאפשר לדלג על המתווך ולבצע עסקה ישירה של עמית לעמית (P2P). המודל שביטקוין הציגו נקרא בלוקצ'יין והעיקרון הזה עומד בבסיס כל הפלטפורמות הקריפטוגרפיות שבאו בעקבותיו.

הבעיה: הנגישות של מטבעות קריפטו מהדור הראשון

הביטקוין חולל מהפכה והראה שמסחר מבוזר נמצא בהישג יד, אך כמו פעמים רבות כאשר פותרים בעיה ישנה מופיעה בעיה חדשה. בימים הראשונים, כאשר רק קומץ משוגעים לדבר כרו ביטקוין, ניתן היה לבצע זאת בדרך פשוטה באמצעות המחשב האישי. אבל מהר מאוד נדרשה יותר ויותר אנרגיה וכוח מחשוב, שחקנים קטנים נפלטו מהמגרש לטובת תאגידי ענק וגם הזינוק בערך הביטקוין הפך אותו ליותר 'נכס' מאשר 'מטבע' ובטח שלא אמצעי תשלום פשוט שמאפשר ביצוע עסקאות מבוזרות בין אנשים. מהבחינה הזו ביטקוין החמיץ את הייעוד. בבעיה הזו נתקלו גם מטבעות הקריפטו שבאו בעקבותיו. למעשה כל מטבע קריפטוגרפי שהצליח 'להמריא' מצא את עצמו בסיטואציה דומה. בנוסף, מטבעות קריפטו כמו ביטקוין משאירים חתימה אקולוגית גבוהה וגוזלים המון אנרגיה.

הפתרון: העברת הכרייה למכשירים ניידים

הפתרון למרבית הבעיות שהוזכרו לעיל הוא בהנגשת הכרייה והעברתה מידי שחקנים גדולים שמחזיקים במשאבי מחשוב כבירים לציבור הרחב ולעבור למודל של כרייה באמצעות מכשירים ניידים ובכך לבטל את המונופול התאגידי שנוצר דה פאקטו ולהקטין את הבזבוז האדיר במשאבי מחשוב שפוגע בכדור הארץ. גישה כזו מחייבת פיתוח אלגוריתם אימות חדש וחסכוני. זה לב הרעיון שנמצא בבסיס פרויקט פאי. הרעיון הוא רשת קהילתית, שהאמון שמרכיביה הראשונים רוכשים זה לזה מהיכרות בחיים האמיתיים. אמון זה מתורגם, דרך הרבה מאוד מעגלי ביטחון קטנים, לאימות ורישום עסקאות, בלי שצריך לפתור משוואות מורכבות שגוזלות משאבי מחשוב ומאפשרות בנייה של מונופולים.

המודל הכלכלי של פאי: הרחבת הגישה

בשונה מהמודל של הביטקויון והרבה מטבעות קריפטו אחרים, שמראש יצרו מספר סופי של מטבעות במודל שמוביל לריכוז הפלטפורמה בידי מספר קטן של שחקנים, פאי מציעה גישה אחרת. היא מעוניינת לייצר תשתית רחבה מאוד הן של הרשת והן של מחזיקי המטבע. הרשת אמנם מתגמלת שחקנים ראשונים ומתגמלת ותק, אך עדיין נשארת אטרקטיבית עבור שחקנים חדשים ויוצרת מוטיבציה לגייס עוד שחקנים ולהרחיב עוד יותר את הרשת.  בינתיים נוצרת תשתית לסחר עתידי, כך שבבוא היום יהיה אינטרס משותף לכל החברים ברשת להתחיל לבצע עסקאות בפאי ולממש את הכסף הדיגיטלי שצברו.

שימושים: קיבוץ והפקת הון מהזמן שאנחנו משקיעים ברשת

רובנו מבלים המון זמן בטלפון שלנו, אנחנו גולשים ברשת, מנהלים דיונים ברשתות החברתיות, קוראים דוא"ל ועונים עליו, שומעים מוזיקה ופודקאסטים ומבצעים פעולות נוספות און ליין מול המסך. למה שמשאב הזמן הזה לא יחזור אלינו בדמות תגמול? כרגע היחידים שגורפים הון ממשאבי הזמן שאנו משקיעים הם תאגידי הטכנולוגיה הגדולים דוגמת פייסבוק, אמאזון או גוגל. את הפוטנציאל הלא ממומש הזה פאי רוצה לרתום ישירות לטובת ציבור המשתמשים שיתוגמלו באופן ישיר. בנוסף, היא תאפשר למשתמשים להתאגד ולקבץ משאבים כדי למקד תשומת לב למטרות משותפות וכמובן לסחור ולבצע עסקאות בינם לבין עצמם באופן שהוא גם מבוזר לחלוטין וגם מאובטח לחלוטין.

ממשל: על ידי הציבור ולמענו

אמון הוא המפתח לכל שיטת תשלום (כסף), האמון הזה מושג על ידי צד שלישי. לכן, כסף 'אמיתי' יהיה בדרך כלל אמצעי תשלום שמי שערב לו זו מדינה (לרוב באמצעות הבנק המרכזי שלה). האמון שהמשתמשים רוחשים לגוף הערב שמתפקד בתור 'הממשל של המטבע' מגדיר את הביקוש לו, את היציבות שלו והשווי שלו. במטבעות קריפטו הממשל נמצא לרוב בידי מחזיקי המטבע. מי שמחזיק ביותר מטבעות מקבל יותר כוח בהצבעות ובהתוויית הדרך של הפלטפורמה. בפועל, המטבעות החזקים מוחזקים בידיים של קבוצות יחסית קטנות שמהוות סוג של מועדון סגור. פאי מתעתדת לשנות את התמונה ובפועל להעביר את הממשל על המטבע לכלל המשתמשים, כדי שהם יוכלו לעשות בה שימוש למען עצמם.

מפת דרכים וצפי להמשך

פרויקט פאי ייפרש לאורך שלושה שלבים:

שלב 1 – עיצוב, הפצה ובניית מערך תומכים

שלב זה, שהושק במרץ 2019, פורש את התשתית להמשך הדרך ומאפשר לתומכים הראשונים להתחיל לכרות ולצבור מטבעות בתנאים משופרים תוך התחייבות לכך שבהמשך יוכלו לממש את המטבעות שצברו בהתאם להתקדמות העתידית של השלבים הבאים.

שלב 2 – רשת ניסיון

לפני השקת הרשת הראשית נשיק רשת ניסיון שתתבסס על התומכים שנכנסו לפרויקט בשלב הראשון ומערכת האימות שמבוססת על מעגלי הביטחון. מנהלי הצמתים יהיו בשלב זה אנשי צוות הפיתוח. חלקי הרשת יעבדו במקביל ויאפשרו לצוות הפיתוח לבחון יישומים ושיפורים חדשים.

שלב 3 – הרשת המרכזית

כאשר הקהילה תרגיש שהמערכת הבשילה ושלב הניסוי הסתיים תושק הרשת הממשית ותתנהל כמו כל בלוקצ'יין אחר שמאפשר ביצוע עסקאות והמרות.

שאלות ותשובות נפוצות

למה צריך מטבעות דיגיטליים?

בימינו כל עסקה שאינה עסקת מזומן מצריכה תיווך של צד שלישי כמו בנק, חברת אשראי וכו'. מטבעות דיגיטליים מאפשרים לדלג על התיווך, כך שהלקוח ביתרונות כמו חסכון בעמלות, שמירה על הפרטיות, אישור של כל עסקה ואפילו הגדלת התחרות הודות לכניסה של שחקנים חדשים לשוק.

איך רשת פאי מתגברת על בעיית הנגישות האופיינית למטבעות קריפטו?

פאי מאפשרת כרייה דרך מכשירים ניידים ולא רק מחשבים. אין צורך במשאבי מחשוב רבים לשם הפעלת אפליקציית פאי.  בנוסף, פאי היא רשת קהילתית, כך שאין מונופול תאגידי שפוגע בצרכנים.

מה המודל הכלכלי של פאי?

המודל הכלכלי של פאי נועד לאפשר תשתית רחבה ככל האפשר, הן של מחזיקי המטבע והן של הרשת עצמה. המשמעות היא שמדובר לא רק ברשת אטרקטיבית עבור כורים חדשים, אלא גם ברשת שיוצרת מוטיבציה לגייס כורים נוספים ובכך להרחיב אותה עוד יותר בעזרת שימוש בקוד הזמנה.

מה המשמעות החברתית של פאי?

לפאי יש משמעות חברתית כפולה : מצד אחד היא מאפשרת להרוויח מהזמן שכולנו משקיעים באינטרנט באופן מבוזר ומאובטח ומצד שני – היא מעבירה את השליטה על המטבעות לכלל המשתמשים שיעשו בה שימוש, מה שהופך אותה לרשת חברתית לכל דבר ועניין. כאן תוכלו לראות כמה משתמשים בפאי היום וכן לראות כמה שווה מטבע פאי כעת.

דילוג לתוכן